2013. február 15., péntek

Harmónia Provence módra


Kedvcsináló- Harmónia Provence módra


Ebben a borongós, havas, téli időben az ember szíve s lelke vágyakozik a napfény érintése után. Amikor becsukjuk a szemünket, fantáziánk rendszerint egy napsütötte, nyugodt, békés helyre repít bennünket. Az én képzelt úti célom nem más, mint a francia Provence vidéke.

Ez a csodálatos vidék Franciaország déli részén található, híres városai Marseille, Avignon, Aix-en-Provence és Arles. Akik már jártak e vidéken levendula, olíva- és kakukkfű illattal átjárt friss szellőről mesélnek.

Képzeljük csak el ahogyan reggel a kis provence-i kőház kapuja előtt ücsörgünk és a francia cafe au lait-et kortyolgatva tekintünk végig a csodás tájon, miközben a tavaszi nap melegséget adó sugarai végigsimítják minden porcikánkat. Mennyire szívet melengető érzés kirándulni a helyi hegyekkel, sziklákkal tarkított mediterrán tájakon, és közben felfedezni a Lubéron hegyoldalaiba épült kőházait, Camargue természeti kincseit, tavait, növény- és állatvilágát. Nap végén nem marad más dolgunk csak megízlelni a helyi könnyű, egészséges gasztronómiai fogásokat úgy, mint a tenger gyümölcseiből, halakból, fűszercsodákkal és sajtokkal alkotott ízremekeit és az elmaradhatatlan zöldségvariációk tárházát. Nem megfeledkezve a francia száraz vörösborok végtelen aromájának felfedezéséről - gondolatban végigkísérve egy szőlőszem útját a valódi borrá alakulásáig.

A fenti pár gondolat csupán kedvcsináló, az igazi Provence érzésről hamarosan olvashattok egy bejegyzést. Nem utolsó sorban engedjétek meg, hogy megosszam Veletek -ejha milyen érdekes az élet- rábukkantam egy kis festményre a világhálón 'Cafe Provence' címmel és láss csodát, ez a festmény egyik közeli ismerősöm nyaralójának falát díszíti évek óta - már akkoriban is rabul ejtett a mesés Provence ihlette nyugalom...

Folytatódik a Provence élmény hamarosan..

u.i: Mindenkinek további kellemes napfürdőzést és tavaszi fuvallat- tengert kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése